Utbildningstrappa

Vår utbildningstrappa

Vässa kunskaperna & ta ryttarmärken!

Torsby Ridklubb satsar nu med ryttarmärken med inspiration från Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken. Vi har arbetat med materialet så att det ska passa vår verksamhet och våra elever.

Varje märke baserar på en stor dos kunskap både teoretiskt och praktiskt. Vi hoppas att du som elev hos oss kommer tycka att det är roligt och lärorikt att tillsammans med din ridlärare utvecklas mot nya mål!

Vi vill inspirera fler till att ta ryttarmärken. Ridgrupperna delas in efter kunskapsnivå grupperna bestämmer gemensamt vilket märke dom vill satsa på.

Ridgruppens nivå anges i ridhuskalendern. På så vis är det också lättare för elever som vill rida igen i likvärdig grupp att själv se vilka dagar och tider som kan vara passande. Igenridning sker som vanligt i mån av plats och genom din ridlärare.

Ridskolans viktigaste uppgift är att lära ut hästhållning och ridning. Ryttarmärkena gör utvecklingen tydligare och fungerar med fördel som mål för ryttaren.

Vi ser hästkunskapen som tillhör märken som ett roligt komplement till ridning. Ett sätt att spendera mera tid i stallet och lära sig massor av nya saker.

För många ryttare är märkena i sin utformning perfekt att ha som måttstock oavsett om man rider på ridskolehästar eller på egen häst.

Läs mer om utbildningstrappans olika nivåer längre ned på den här sidan.

Hur går det till?

Idén med ridskolans utbildningstrappa är att stimulera till allsidiga häst- och ridkunskaper. För att göra det överskådligt finns teoretiska mål samt vad märket innebär uppsuttet.

För nybörjarbarn samt ridlekis sker märkestagning med barnmärkena Vita hästen, Gula hästen och Bronshästen på teoriveckor eller liknande. Silver- och Guldhästen tas därefter i ordinarie ridgrupp. För vuxengrupper är ryttarmärkena tänkt att användas som inspirationskälla och ambitionsnivå bestäms i samråd mellan ridläraren och eleverna.

Hästkunskap

Då det är flera moment och mycket kunskap i varje märke kommer inte all kunskap hinna läras in under teoritillfällena under terminen. Barn- och ungdomsgrupper har tre teoritillfällen under vårterminen medan vuxengrupper endast har två tillfällen. Hästkunskapen kommer därför att ske på separata kurser under året – dels under teoriveckan på höstterminen men också genom så kallade öppna teoritillfällen. Eleverna kommer också kunna få hemläxor för att förbereda sig på bästa sätt.

När eleven klarat samtliga delar för barnmärket eller ryttarmärket är det frivilligt för eleven att köpa märket.

Utbildningstrappan

Här kan ni läsa mer om vår utbildningsplan (pdf):